Příspěvky z '2016' 'duben'

Vosičky proti molicím

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho trvá, než se vosičky proti molicím vylíhnou z těch papírových krabiček a jestli mám dat pryč žluté desky, aby se na ně nelepily a jakým způsobem se líhnou vosičky. Děkuji za odpověď

Dobrý den,
je potřeba zajistit, aby v místě kde jste vosičky aplikoval byla dostatečná vlhkost (např. prostřednictvím ručních postřikovačů na pokojové rostliny tím, že dostatečně zvlhčíte okolí květin, např. skla skleníku) a teplota by měla být nejméně 15 °C a více (je potřeba bezpodmínečně pro správný vývoj populace vosiček dosáhnout minimálně této teploty – např. elektrickým topným tělesem).

První výsledky očekávejte za 10 dnů od aplikace (za předpokladu, že jsou splněny podmínky vzdušné vlhkosti a dostatečné teploty) – původně bílé larvy molic na spodní straně listů ztmavnou a líhnou se z nich vosičky. Teprve druhá generace vosiček potlačí výskyt molic. Kartičky je třeba ponechat na rostlinách minimálně 7 dní.  Na spodní straně listu se začnou objevovat černá puparia molic – naparazitované vosičkou. Nenaparazitovaná puparia molic mají barvu bílou. Vosičky jsou velmi drobné, ve skleníku je lze jen obtížně pozorovat pouhým okem. Černá puparia zůstávají nalepena na kartičkách! Jedná se o naparazitované larvy molic, ze kterých se líhnou vosičky, a na kartičce je pak přilepen pouze prázdný obal.  Parazitované puparium molice skleníkové je černé, molice tabákové hnědé. Po dalších asi 10 dnech se líhne nová generace Encarsií. Tak dochází k redukci množství molic a omezení napadení plodiny. Encarsia se v porostu dále množí a její působení trvá po celou dobu výskytu larev molic. Jedna samice Encarsie klade 10–15 vajíček za den, celkem až 300 vajíček. Při vylamování dolních listů nechávejte listy s tmavými parazitovanými pupariemi až do vylíhnutí Encarsií ve skleníku.

Žluté kartičky ve skleníku rozhodně ponechejte (za předpokladu, že není lepová vrstva úplně znečištěna). Slouží k signalizaci výskytu dospělců, kteří se na nich spolehlivě zachycují.
26 dubna, 2016

Mušky ve skleníku

Dobrý den,
ve skleníku lítá spousty mušek, asi smutnice, lezou i v hlíně, můžete prosím poradit nějaký bioprostředek, také bych potřebovala biopostřik proti plísni na rajčata a papriky mám již vzrostlé sazeničky a nevím kdy a jak je preventivně postříkat aby nechytly plíseň, děkuji pěkně za odpověď.

Dobrý den,
bylo by dobré škůdce (mušky) alespoň trochu identifikovat. Budeme předpokládat, že se jedná o smutnice.

Doporučili bychom do půdy ke všem rostlinám ve skleníku aplikovat zálivkou parazitické hlístice Steinernema feltiae (viz NEMAPLUS 5 mil ks / bal) , což je účinný biopreparát proti larvám smutnic, které žijí v půdě a často si je pěstitel přinese v zakoupeném substrátu nebo v případě zakoupení pokojové rostliny v květináči domů sám. Dospělé jedince smutnic (poletující mušky) je dobré chytat na žluté lepové desky (viz STOPSET žluté desky 25x10 cm)

Pokud jde o plodovou zeleninu (rajčata a papriky) jako prevenci proti chorobám, doporučujeme biologický přípravek na bázi houby Pythium oligandrum POLYVERSUM (viz Polyversum 5 g)

20 dubna, 2016

Aplikace vosiček Encarsia formosa do skleníku

Dobrý dem, Encarsia formosa - da se i uchovat v balení v čem zasílate nebo se musi po doručeni otevřit aby nevymřeli a ihned aplikovat. Děkuji

Dobrý den, 
u všech námi dodávaných preparátů platí nutnost aplikace co nejdříve po obdržení zásilky. Krátkodobé uskladnění je možné maximálně do 5-7 dnů (podle druhu) po dodání při teplotě 8-10 °C v původních neporušených obalech. Není možné zásilku skladovat, měla by se objednat v okamžiku zjištění výskytu škůdce a co nejdříve po doručení aplikovat.

Parazitická vosička proti mšicím a molicím

Dobrý den, zeptám se jestli na MŠICE a MOLICE se používá stejný druh vosičky? Nebo jiná, já mám výskyt bílých potvůrek létajicích ze spodu listů. Je možné že molice zpomalují růst a kvetení a zrání při větším množství? Děkuji

Dobrý den,
proti mšicím ve skleníku se používá vosička Aphidius Colemani (viz Aphidius colemani 100 ks/bal), na molice se užívá vosička Encarsia formosa (viz Encarsia formosa 200 ks/bal). 

Bílé létavé fága ze spodu listů odpovídají molicím. Samozřejmě je možné, že můžete mít obojí. Dospělci a nymfy molic škodí sáním na spodní straně listů, kam samička klade vajíčka. Rostliny jsou kromě sání poškozovány vylučovanou medovicí molic. Zejména čerstvě vylíhlé nymfy druhého a třetího instaru jsou nepohyblivé a intenzivně sají potravu. Velké množství molic ve skleníku mnohdy způsobuje lidem i dýchací potíže. Proto je třeba výskyt molic preventivně sledovat a kontrolovat prostřednictvím žlutých lepových desek (viz https://www.bioagens.eu/stopset-zlute-desky-25-x-10-cm).

V souvislosti s molicemi také funguje osvědčené pravidlo, několikrát denně rostlinami zatřást. Vyplašené molice se na rostlinu již nevrátí, všechny se přilepí na lepové destičky. Menší rostliny je možné také pravidelně sprchovat, větší rostliny lze opatrně vysávat vysavači. 

Přemnožené mšice

Dobrý den, chci se zeptat když je přemnoženi mšic a žluté lapače jsou tak zasypané, že už se na ně mšice nelepí, kolik vosiček mam vypustit na metr čtverečný. Uvedeno je 5 až 8 ale platí to i při přemnožení?

Dobrý den,

pokud jde o přemnožení mšic, takový stav se označuje jako kalamitní a prostředky biologické ochrany jej neřeší tak jako chemické. Tj. okamžitým efektem a účinkem. Proto je potřeba sledovat výskyt na lepových pastích a následně co nejdříve je to možné (tedy často v závislosti dostupnosti produktu na trhu), aplikovat bioagens. 
My uvádíme v našich materiálech, že se aplikuje 1,5 – 5 ks/m2 kurativně. Tzn. jako reakce na výskyt mšice. Proto se vosičky či bejlomorky aplikují co nejdříve na počátku výskytu mšic. Při přemnožení mšic se ochranný efekt zpomalí. Přípravek nelze použít preventivně.
Aplikace se provádí ručně, otevřením balení na zastíněném místě a ponechává se ve skleníku otevřené po dobu jednoho týdne. Jedna samice vosičky je schopna parazitovat až 300 mšic.
09 dubna, 2016

Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 17. týden zbývá:
09
h
:
12
m
:
13
s