Příspěvky z '2015' 'srpen'

LARVANEM - Heterorhabditis bacteriophora

Dobrý den, rád by som zakúpil produkt. Veľmi ma zaujíma doba prežitia hlístic v neaktívnom stave v pôvodnom balení - po akom čase (povedzme od dodania) je ich ešte možné aplikovať? Od toho bude závisieť zakúpené množstvo. Kedy ich bude možné dodať? Videl som tu dotaz od jednej pani a v odpovedi ste uvádzali možno až na sklonku zimy. Aj preto ma zaujíma doba prežitia - či mi od povedzme Novembra 2015 vydržia do jari 2016, alebo ich budem môcť úspešne aplikovať aj v sezóne 2017 (pri správnom skladovaní).
Ďalej som na rôznych, hlavne amerických či nemeckých stránkach, videl podstatne širší zoznam hlísticami napádaných druhov hmyzu - nie iba tu uvedení Lalokonosci, ale napríklad aj Popillia japonica, rôzne druhy čeľade Scarabaeidae (kam patrí napríklad náš Chrúst), či dokonca Leptinotarsa decemlineata (Pásavka zemiaková), viacero ďalších druhov, ktorých larválne štádium žije v pôde alebo sa v pôde ukrývyjú (rod Diabrotica - koreňový škodca pre kukuricu, Crioceris asparagi - Špargľovec obyčajný, kmeň Alticini - Skočky) a dokonca blchy a kliešte. Mohli by ste to prosím odborne overiť a v popise následne zaktualizovať? Určite to mnohým pomôže pri hľadaní správneho prostriedku pre ich problém (ja napríklad riešim Chrústy a Skočky a keby som nevenoval viacero hodín dohľadávaniu z angličtiny a nemčiny, vzdal by som to a hľadal by som chémiu). 

Dobrý den, děkujeme za Váš obsáhlý dotaz a zájem. 

V záležitosti biologického přípravku s hlísticemi LARVANEM – Heterorhabditis megidis (bacteriophora) Vám sdělujeme následující: preparát s hlísticemi proti lalokonoscům dodáváme během vegetačního období (duben-říjen). Pro velkopěstitele do skleníků můžeme dodat velkobalení v průběhu celého roku. Musíme nejprve uvést na pravou míru naši odpověď na dotaz, na který jste reagoval. Odpověď byla platná termínu zadání dotazu (duben 2015). Začátkem jara jsme začali spolupracovat s jiným dodavatelem a většinu sortimentu můžeme mít k dispozici v průběhu celého roku. Odpověď je z tohoto pohledu trochu zavádějící a již neodpovídá současnému stavu.

Prakticky to ve vašem případě znamená, že Vámi poptávané hlístice Vám můžeme dodat nejpozději do 1 týdne od objednání (zpravidla v dalším týdnu, mnohdy i dříve). Proto nebude potřeba řešit skladování hlístic na tak dlouhou dobu, což prakticky ani není možné. Jen pro Vaši informaci, preparát má z laboratoře udánu dobu použití maximálně 30 dní, přičemž je potřeba dodržet skladovací podmínky.

Na druhý Váš dotaz Vám můžeme sdělit pouze tolik, že odebíráme preparáty s kultivacemi parazitických hlístic, které byly na základě výzkumu a testování v příslušné akreditované laboratoři aplikované vždy na uvedené škůdce a na tyto má příslušná laboratoř úřední zápis do registru bioagens v rámci ČR.

Samozřejmě nevylučujeme, že hlístice mohou být účinné i na druhově příbuzné druhy škůdců, např. smutnic apod., nicméně vzhledem k tomu, že podnikáme v ČR tak odebíráme a dodáváme pouze takové druhy bioagens, kde je jejich dodavatel držitelem patřičného zápisu do registru platného v rámci ČR. Proto v tomto případě uvádíme pouze takové informace a aplikace na škůdce, u nich byla účinnost ověřena, nebo je doložitelná.

16 srpna, 2015

Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 17. týden zbývá:
09
h
:
12
m
:
13
s