Příspěvky z '2017' 'březen'

Quassia amara a Typhlodromus pyri

Dobrý den,

mohu použít výluh ze dřeva Quassia amara proti pilatkám, když jsem vysadil do sadu Typhlodromus pyri.

A prosím Vás, na kolik litrů postřiku je vaše 1 kg balení ? Těch 50g/litr je konečná koncentrace nebo se to pak ještě ředí?

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

výluh z dřevěných pilin keře Quassia amara je produkt zcela přírodního charakteru a proto nepředstavuje žádné riziko z hlediska toxicity pro necílové organismy. Tedy ani pro Typhlodromus pyri a lze je proto kombinovat.

Pokud jde o vlastní aplikaci, piliny je potřeba hodinu vařit v odstáté vodě v daném poměru 50 g / 1 l vody. Těsně před aplikací je třeba výluh naředit do 5 litrů vody. Toto množství postačí k ošetření až 10 stromů v závislosti na velikosti koruny. Přičemž doporučujeme do postřikové jíchy přidat smáčedlo (např. Wetcit viz https://www.bioagens.eu/wetcit-1-l ). 
Samotný postřik je nutné provádět pod větším tlakem, tak aby se směsný přípravek dostal až do květů. Nejlépe za doby hromadného opadu okvětních lístků a je třeba jej opakovat 3 – 4 dny po prvním ošetření, v závislosti na počasí. 

Z balení 1 kg proto připravíte rozředěním přibližně 100 l postřikové jíchy.

Odkazy na prostředky:

Quassia amara

Wetcit

Výskyt Padlí na hydroponiích

Dobrý den
prosím o zaslání bližších informací o výskytu Padlí. Mechanismu rozmnožování a způsobech šíření, prevence a léčení jím napadených rostlin. (Hnojení, požadavky na vlhkost, světlo, teplotu) a případně další doporučené postupy pro jeho likvidaci ve vztahu hlavně k hydroponicky pěstovaným kultivarům).
Předem Vám děkuji za odpověd a pomoc.

Dobrý den,
omlouváme se, na ochranu rostlin při hydroponickém pěstování se nespecializujeme. V každém případě platí, že hydroponicky pěstované rostliny vynikají odolností vůči chorobě padlí. Níže pouze několik obecných informací ohledně padlí. 

Plíseň vzniká za slunečného počasí s vysokou či střídavou vzdušnou vlhkostí. Napadení plísní nejvíc hrozí v období, kdy rostliny kvetou a u plodiny začínají růst malé plody. Ideální podmínky pro šíření padlí je za slunečných dnů s teplotami v rozmezí 25–33 °C a vyšší vzdušnou vlhkostí. Preventivně účinkují zkvašené výluhy z přesličky rolní nebo kopřivy dvoudomé. Jejich účinnost je ale při silnějších infekčních podmínkách nedostatečná. 

Účinným přípravkem proti padlí je síra. Ta je pro rostliny nezbytná pro přeměnu přijímaného nitrátového dusíku v aminokyseliny a je stavebním prvkem aminokyselin. Rovněž je potřebná pro tvorbu proteinů a chlorofylu. Za vyšších teplot síra sublimuje a fumiguje do porostu, tím působí preventivně a omezuj napadení padlím. 

Odkazy na prostředky:

Přeslička rolní

Kopřiva

Kumulus


Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 17. týden zbývá:
09
h
:
12
m
:
13
s