Příspěvky z '2016' 'červenec'

Identifikace škůdce - lalokonosec

Dobrý den, nějaký brouk nám pustoší zahrádku, lze použít hlístice? Děkuji

Dobrý den, 

rádi bychom se ujistili, zda jste správně identifikovali škůdce, který Vám poškozuje rostliny na terase. Existuje více než 60 000 druhů brouků z čeledi Curculionidae, tzv. „nosatcovití“ ve 400 druzích. Pro dokumentaci 24 nejznámějších najdete zde atlas

Mezi ně patří i lalokonosec z rodu Otiorhynchus. proti němuž je úzce zaměřen, otestován a schválen biologický preparát NEMATOP na bázi parazitických hlístic Heterorhabditis bacteriophora. Z uvedeného vyplývá, že pokud použijete parazitické hlístice v souladu s návodem a v doporučené dávce proti jiným druhům, nelze zcela zaručit účinnost a spolehlivost proti těmto škůdcům.

Jen pro úplnost připomínám, že nejvíce rostlinám škodí larvy lalokonosce, které se po vylíhnutí usazují v kořenovém systému rostlin a okusují jej (proti nim je také zaměřen preparát s hlísticemi určen). Je-li larev v kořenovém systému hodně, jsou schopny kořeny rostliny nenávratně poškodit. Následkem toho rostlina uvadá a hyne. 

Dospělí brouci lalokonosce jsou k rostlině „šetrnější“. Ožírají listy (někdy i květní pupeny), které následkem jejich žíru nevypadají příliš esteticky, ovšem rostlina je schopná přežít. Parazitické hlístice proto působí proti larvám, dospělé brouky je potřeba sbírat – a to nejlépe v nočních hodinách, kdy vylézají lalokonosci z úkrytů. Mají-li rostliny poškozený krček, vyhoďte je – nejdou již bohužel zachránit. Jsou-li v pěstebním substrátu patrné larvy lalokonosců, je vhodné rostliny přesadit a nový pěstební substrát před použitím sterilizovat (nejlépe propařením v troubě), nebo zakoupit rovnou propařovaný.

Odkaz na biologický přípravek NEMATOP: NEMATOP


Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 17. týden zbývá:
09
h
:
12
m
:
13
s