Popis:
Smrže jsou výjimečně chutné opomíjené houby. Řadí se mezi špičkové jarní houby, plodí od konce března do počátku května. Jsou snadno rozeznatelné, klobouk je rozdělený podélnými a příčnými žebrováním s nepravidelnými dolíky přecházející do bílé nohy, uprostřed jsou duté. Jsou ideální pro polévky, nádivky a zapékání.
Podhoubí se aplikuje do nezamrzlé půdy nejlépe od března do listopadu.
1. Podhoubí naředit v 5 litrech nechlorované vody. Pomocí konve aplikovat na vybraná místa v zahradě. Nejlépe v okolí hoblin a odpadu po řezání a skladování dřeva, ve stinných listnatých houštinách a na místech mulčovaných kůrou.
2. Vybrat stinné místo na zahradě. Na ploše cca 1–2 m2 vykopat jámy a zcela je zbavit vrchní vrstvy zeminy. Připravit substrát skládající se z 8 dílů rašeliny (75 l pytel), 4 dílů pilin nebo drceného dřeva, 2 dílů dřevěného popela a 100 g sádry. Smíchaný substrát rovnoměrně rozprostřít v jámách a zalít velkým množstvím vody. Podhoubí zředit v 5 litrech nechlorované vody a rovnoměrně zalít substrát na povrchu děr. Vše zakrýt vrstvou borové nebo smrkové kůry.
Úspěšnost výsadby závisí na přírodních podmínkách, v suchých obdobích na pravidelné zálivce. První plodnice se mohou objevit již v následujícím roce, častěji však za 2-3 roky a to i ve velké vzdálenosti od místa aplikace podhoubí.
Pro vyšší úspěšnost sklizně obsahuje přípravek několik druhů smržů – smrž obecný (37%), černý (36%) a špičatý (27%). Při sklizni je třeba zachovat obezřetnost a nesklízet případně vyrostlé nejedlé druhy!
Amatérské pěstování mykorizních lesních hub (mykorhiza označuje symbiózu hub s kořeny stromů) nezaručuje výsledek, protože výnos hub je silně závislý na počasí a mnoha dalších faktorech.
Pro kultivaci je nutné vytvořit podmínky, které se nejvíce podobají přírodním podmínkám, a aplikovat mycelium podle pokynů. Při správných klimatických podmínkách lze počítat s dobrými výsledky v relativně krátké době.
There are no reviews yet