Popis:
Ryzec pravý je chutná jedlá houba, patří mezi nejžádanější lesní houby do kuchyně. Je vhodný na grilování, smažení na másle, nakládání a kvašení. Má nezaměnitelnou nasládlou vůni a ořechovou chuť.
Výskyt:
Ryzec pravý plodí často, od léta do podzimu ve skupinkách pod borovicemi. Má rád písčité půdy a okraje lesů, travnatá místa. Roste v lesech jehličnatých borových a smíšených a také na mýtinách s vysemeněnými borovicemi Žije v symbióze s borovicemi.
Návod k pěstování:
podhoubí se aplikuje od poloviny dubna do října. V místě aplikace podhoubí musí růst jehličnaté stromy, nejlépe borovice, ideálně relativně mladé. Jako substrát se používá zahradnický substrát s vysokým podílem rašeliny. Okolo stromu se vykopou 3 jámy o průměru 30-40 cm a hloubce 15 cm, a to ve vzdálenosti od stromu rovnající se desetinásobku průměru kmene stromu. Jámy naplnit do poloviny připraveným substrátem, poté do každé z nich se vpraví 1/3 balení. Jámy dosypat substrátem a pevně zhutnit. Místo aplikace důkladně zalít, kolem každé jámy 1 kbelík vody (10l smíchané s 10g cukru). Dále zakrýt jámy vrstvou listů, jehličí, mechu či větviček z lesa.
Použití cukrového roztoku (10 g na 10 litrů vody) má podpůrný účinek na rozvoj mycelia. Během období plodnosti se při nepřítomnosti srážek doporučuje pravidelně zvlhčovat půdu.
Sklizeň: Za příznivých podmínek se první houby mohou objevit 2 nebo 3 roky po aplikaci mycelia. Následně plodí 3-4 roky nebo déle. Během jednoho roku lze pod jedním stromem nasbírat až tucet hub.
Balení: Vybrané biologické mycelium, hmotnost 10g.
Pravděpodobnost sklizně 85 - 87%.
Amatérské pěstování mykorizních lesních hub (mykorhiza označuje symbiózu hub s kořeny stromů) nezaručuje výsledek, protože výnos hub je silně závislý na počasí a mnoha dalších faktorech. Pro jejich kultivaci je nutné vytvořit podmínky, které se nejvíce podobají přírodním podmínkám, a aplikovat mycelium podle pokynů. Při správných klimatických podmínkách lze počítat s dobrými výsledky v relativně krátké době.
Vysoká kvalita produktu je dána skutečností, že byl vyroben v laboratorních podmínkách z certifikovaného a ekologického mycelia.
There are no reviews yet